Onderneming

Het starten van een eigen onderneming is een belangrijke keuze. Deze keuze wordt niet alleen gekenmerkt door de rechtsvorm die u kiest waarbij de mogelijkheden verschillen van een eenmanszaak tot een besloten vennootschap (BV), maar ook over de inrichting van de onderneming.

Een eenmanszaak kan eenvoudig worden opgericht, echter kan deze vorm een risico zijn aangezien u privé aansprakelijk bent voor alle vorderingen. Een besloten vennootschap (BV) verkleint het risico voor aansprakelijkheid van u als privépersoon echter kan u in bepaalde gevallen toch aansprakelijk zijn. (In dit artikel is nader toegelicht wanneer u als bestuurder van een besloten vennootschap aansprakelijk kunt zijn.)

In een besloten vennootschap moet u ook rekening houden met een aandeelhoudersvergadering en andere formaliteiten zoals het opstellen van een jaarrekening en het tijdig deponeren hiervan.

Gaat u liever een samenwerkingsverband aan met een persoon die u goed kent, dan is een vennootschap onder firma (VOF) of een maatschap een optie om als rechtsvorm aan te nemen.

Heeft u vragen over het opstarten van een onderneming of het inrichten of besturen hiervan? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op.